Ready, set, GO ... to UNI(versity)!

VRIJDAG 23-8 t/m ZONDAG 25-8 2024

Tijdens deze 3-daagse stomen we jou klaar voor de start aan de universiteit.

We werken rond drie pijlers:

  • academische taalvaardigheid
  • statistische basisbeginselen
  • wetenschappelijke methodologie


Per pijler komt een expert in het vakgebied jou dé kneepjes van de vakken leren. Naast de drie kernpijlers maken we ook graag tijd om jou te leren kennen en jouw talenten in de verf te zetten. Twijfel je nog welke opleiding je wil volgen? Geen probleem! We reiken je graag een helpende hand aan om de knoop door te hakken. 

INHOUD

Je volgt workshops in groepjes van max. 8 deelnemers. Met het EXPERTENTEAM zetten we in op een kleinschalige aanpak. Dit zorgt ervoor dat je een persoonlijke begeleiding krijgt die zorgt voor een zelfzekere start aan de universiteit. Per groepje voorzien we een begeleider die jouw aanspreekpunt tijdens de driedaagse zal zijn. ’s Avonds voorzien we leuke groepsactiviteiten, want na inspanning komt ONTSPANNING! 

We logeren in CP Amougies. Dit is een gezellige locatie in het groene hart van de Vlaamse Ardennen. Bereid je voor op een driedaagse in een natuurrijke omgeving. We maken uiteraard tijd vrij om te genieten van deze natuur! 

PRAKTISCH

  • Wanneer: 23, 24 & 25 augustus
  • Waar: CP Amougies, Rue Verte Voie 16, 7750 Mont-de-l’Enclus (Kluisbergen)
  • Aankomst: vrijdag 23 augustus tussen 13u en 14u
  • Einde: zondag 25 augustus om 16u
  • Kostprijs: € 280 (workshops, verblijf, ontbijt, middagmaal, avondmaal en tussendoortjes) 
  • Mee te nemen door de deelnemer: slaapzak, toiletgerief, sportgerief, vrijetijdskledij 
    Je bent vrij om eigen snoep, koekjes, gezelschapsspelen,… mee te brengen! 
Dus, ben je op zoek naar een leerrijke driedaagse om zelfzeker aan de universiteit te starten? Dan ben je bij ons aan het goede adres!

Ons expertenteam

Ontmoet het team van begeleiders

Inge

academisch Nederlands

Voor de workshops rond academisch Nederlands kan je op mij rekenen. Ik ben 33 jaar en werk ondertussen zo’n 6 jaar als taalcoach academisch Nederlands aan de Vrije Universiteit Brussel. Daar zoek (en vind) ik de meest efficiënte manieren om studenten te helpen hun ideeën op papier te zetten, tot een vlotte tekst te verwerken en met de nodige feedback aan de slag gaan. Aanvullend ontwikkel ik digitaal lesmateriaal voor het vijfde en zesde middelbaar in opdracht van Uitgeverij Plantyn. Ik heb dus heel wat tips achter de hand, die ik graag met jullie deel.

 

Mijn vrije tijd is snel gevuld als mama van twee jonge kindjes. Gelukkig heb ik zelf ook heel wat plezier aan toneelvoorstellingen op kinderformaat, het circus of de dierentuin. Daarnaast blijf ik als rasechte diy-er op zoek naar manieren om ons eigenhandig verbouwde huis verder op te leuken.

Salades, in alle vormen en formaten

Een gesprek met een collega, student of vriend waarbij we samen een manier vinden om constructief vooruit te gaan na een tegenslag of om te ontsnappen uit een demotiverende situatie.

Lees veel! En dan bedoel ik uiteraard niet (enkel) ontroerende romans. Lees in eerste instantie steeds de opdracht van je examenvraag of schrijftaak een aantal keer voordat je van start gaat, zoek voorbeeldteksten op voor je eerste academische paper en duik alvast in het handboek bij de slides van je favoriete lessen. Hoe meer je op die manier vertrouwd bent met het academische register, hoe sneller je in staat zal zijn om zelf wetenschappelijk te schrijven.

Florian

statistiek

Ik ben 24 jaar en werk als doctoraatsonderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel.
Daar doe ik onderzoek naar Hollywoodfilms en fans in de context van grote filmreeksen. Daarnaast werk ik ook als assistent voor verschillende statistische vakken binnen de opleiding Communicatiewetenschappen. Ik probeer in die lessen de studenten helemaal in de ban te krijgen van de wonderlijke wereld van wiskundige “puzzels” (én dat lukt, geloof me).

In mijn vrije tijd ben ik al 12 jaar actief als acteur in een toneelvereniging. Van blond tot blauw haar, van leren jasje tot zwembroek, metamorfoses waren me daardoor de afgelopen jaren niet vreemd. Ik ben al benieuwd welke look ik in augustus zal hebben…

Ribbetjes met verse barbequesaus

De liefde en compagnie die ik krijg van vrienden, familie en collega’s. Ik wil gerust alles afgeven, maar het gevoel om omringd te zijn door mensen, die me aanvaarden zoals ik ben (lees: soms met een hoek af) geeft me elke dag weer volop energie. Meer heeft een mens eigenlijk niet nodig hé! (Oh ja, en misschien ook wel een vers kopje koffie met een speculoosje, da’s instant geluk!)

Durf tegen de muur te lopen! Jullie gaan het volwassen leven in en daar horen soms eens tegenslagen bij. Maak je niet meteen de juiste keuzes? Dat is helemaal niet erg. Heb je eens een tegenvallend eindresultaat? Dat overkomt de beste! Vergeet niet: het is belangrijk om goed en hard te werken, maar leg voor jezelf de druk niet té hoog. Jullie studententijd wordt de beste tijd van jullie leven en daar moeten jullie ook van durven genieten!

Nathalie

methodologie

Hoi, ik ben Nathalie! Geboren en getogen in het mooie Limburg, maar tegenwoordig wonend in Oost-Vlaanderen. Tijdens mijn studententijd aan de VUB verloor ik mijn hart aan het bruisende en internationale Brussel. Sindsdien ben ik ‘blijven plakken’ aan de VUB als doctoraatsstudent en praktijkassistent, waar ik werk aan mijn doctoraat over vrijwilligersmanagement binnen non-profit organisaties en daarnaast werkcolleges statistiek aan eerstejaarsstudenten in economische richtingen geef. Bovendien begeleid ik studenten bij het schrijven van hun onderzoekspapers, bachelorproeven en masterproeven. Een pittige, maar leuke combinatie! In mijn vrije tijd ben ik graag in de weer met mijn planten (of werk ik in de tuin), lees ik graag een goed boek, en hou ik van sporten.

Ik ben dol op alles met veel groenten! Maar een traditionele Belgische spaghetti kan ik ook nooit weerstaan.

Ik ben een eenvoudige ziel: niets maakt me gelukkiger dan het nippen aan mijn eerste kop koffie van de dag terwijl ik geniet van het uitzicht op de planten in mijn tuin.

Een wijze dame zei ooit tegen mij: “Je moet je studententijd zien als een fulltime baan; 7 à 8 uur per dag studeren, minus de lestijden.” Dit bleek voor mij de gouden tip. Het gaf me structuur, een ritme en zorgde ervoor dat ik altijd goed voorbereid naar de lessen ging en tijdig vragen kon stellen aan professoren en assistenten.

 

Daarnaast wil ik je meegeven om ook volop te genieten van je studententijd. Dit is de periode waarin je veel nieuwe mensen ontmoet. Dat verrijkt niet alleen jou als persoon en je sociale netwerk, maar is ook ontzettend waardevol voor je studie: samen studeren, elkaar helpen en ondersteunen maakt het studeren een stuk leuker en efficiënter.

Canigia

organisator

Hallo! Ik ben Canigia, mama van Tom (zoontje) en Mila (hondje). Net zoals Nathalie studeerde ik aan de VUB en bleef ik er plakken. Mijn academische carrière startte bij de studie Taal- en Letterkunde (Nederlands-Engels), passeerde langs de toenmalige Specifieke Lerarenopleiding en uiteindelijk koos ik voor mijn passie: criminologie. Dankzij mijn masterdiploma Taal- en Letterkunde deed ik een eerste jobervaring op bij ACTO, het academische talencentrum op de VUB. Anderhalf jaar werkte ik er samen met een collega op het project ‘academisch Nederlands’. Ik hoef je dus niet te vertellen dat academisch Nederlands een speciaal plekje in mijn hart heeft. Na ACTO verhuisde ik naar de vakgroep criminologie om daarna te belanden bij ‘de ES’ (economische en sociale wetenschappen) waar ik praktijkassistente statistiek ben. Daarnaast vind je me ook op MILO (Multidisciplinaire Lerarenopleiding) waar ik de stages begeleid van de toekomstige NT2-leerkrachten. In mijn vrije tijd ben ik vooral bezig met Educando en uiteraard ook Tom en Mila. Wanneer ik écht vakantie wil, ga ik wildkamperen met de camper. Ideaal! 

Ik hou van tiramisu (ook al is dat technisch gezien een nagerecht).

Lesgeven vraagt veel energie, maar je krijgt er -meestal- ook heel veel energie van terug. 

Ook Tom en Mila geven mij elke dag een mooie portie energie.

Om stoom af te laten, vind je me terug op de ijsbaan waar ik ijshockey speel. Ook dit geeft me veel energie!

Durf ‘op uw bakkes’ te gaan. Probeer, spring, doe iets. Werkt het niet? Dan kan je jezelf niet verwijten dat je het niet hebt geprobeerd. 
Smijt jezelf voor de volle 100%. Wie niet waagt… ;-)! 

En de allergrootste tip die ik zelf ooit kreeg: zie moeilijkheden als opportuniteiten om grootse dingen te verwezenlijken.